Achtergrond

Mijn expertise heb ik vooral opgebouwd bij Unilever, waar ik heb gewerkt in diverse internationale en met name voedingskundige en regulatory rollen. Ik ben gewend om snel te kunnen schakelen en werk met mijn klanten samen om sterke merken verder uit te bouwen op basis van geloofwaardige communicatie naar de consument. Mijn kennis van het krachtenveld tussen marketing, wetenschap en regelgeving, zet ik in om risico’s snel te kunnen inschatten, zodat bedrijven trots over hun producten kunnen communiceren. Ik representeer het liefst bedrijven, die eerlijk naar zichzelf en naar hun klanten zijn.

Mijn curriculum vitae

Op welke onderwerpen kan ik helpen?

Claims

Het liefst werk ik aan de onderbouwing van claims en dan in het bijzonder voedings- en gezondheidsclaims. Ik heb meer dan 10 jaar ervaring hiermee en jarenlang gastcolleges mogen geven over dit onderwerp bij VU Amsterdam en Maastricht University. Ik ken de Europese Claims Regelgeving EC 1924/2006 in detail en kan dat vanuit de praktijk soepel toepassen zodat je verantwoorde claims kan maken die duidelijk maken waar jouw product voor staat.

Ik ben gewend om te denken in risico evaluaties. Dat betekent dat je mij inschakelt wanneer er onverwacht problemen zijn met je claims en dat er in die situatie snel een zorgvuldig claimsdossier beschikbaar komt. 

Beter nog voorkom ik problemen en schatten we van tevoren in of een claim wellicht een risico draagt. De kans dat een claim bijvoorbeeld door NVWA als misleiding wordt aangemerkt is vaak klein, maar als een dergelijke beschuldiging gemaakt wordt kunnen de gevolgen significante impact hebben. Door een goed claimsdossier vooraf op orde te hebben, ben je uitstekend voorbereid. Daarnaast geeft deze voorbereiding je ook de mogelijkheid om je claims nog sterker te maken en het concept verder uit te bouwen. 

Als ik jouw claim eens kan bekijken voor een sterkte/zwakte analyse, bel me gerust. Claims is mijn favoriete onderwerp, dus een snelle scan van een claim kan ik gewoon vrijblijvend doen.

Voedselkeuzelogo’s

Een voedselkeuzelogo heeft een simpel maar belangrijk doel: het helpt de consument om de gezondere keuze te maken. Er zijn ontzettend veel verschillende voedselkeuzelogo’s in de wereld.  Vooral de Europese discussie over het Nutri-Score voedselkeuzelogo werpt enorm veel vragen op bij bedrijven. Ook in Nederland is gekozen voor dit logo, maar we wachten nog op belangrijke details. 

Juist nú is het de tijd om te beoordelen hoe Nutri-Score vóór jouw merk kan werken. Ik kan je helpen om snel betrouwbare inzichten te geven in wat een voedselkeuzelogo voor producten kan betekenen. De eerste stap is om samen te onderzoeken hoe de scores er voor jouw producten uitzien en of er wellicht manieren zijn om met een (kleine) aanpassing een beter logo te krijgen.

Nodig mij uit om een Nutri-Score workshop op jouw locatie te geven. Op die manier kun je jouw stakeholders in de organisatie in één keer op het juiste kennisniveau brengen om strategische beslissingen te kunnen nemen. 

Portfolio analyses

Kennis over een product portfolio is relevant om die belangrijke plaats in het schap van de supermarkt te kunnen blijven borgen. Hoe sterk staan jouw producten ervoor in voedingskundige zin? Hoe verhoudt zich dat ten opzichte van andere keuzes in het schap? Kennis bepaalt de juiste strategie en die begint bij een goede analyse. 

Productverbetering

De overheid neemt op dit moment actieve stappen vanuit het Preventieakkoord. Productverbetering is er daar één van en biedt veel kansen om de sterke eigenschappen van jouw producten te duiden en daarmee zelfs verdere verbeteringen door te voeren. Het akkoord zal in 2020 verder vorm krijgen en we houden dit samen scherp in de gaten.

Meer achtergrond: fijne emails, ervaringen van klanten

“Working fully remote, Frans managed to create excellent relationships with key internal and external stakeholders. Frans brings a lot of valuable expertise in the Claims area, but also in Regulatory domains which are a bit outside his comfort zone, he manages to dive into these topics in an efficient, pragmatic and methodic way, always starting from the business needs.”

“I propose we plan a Telco on the short term, together with Frans van der Sman who is as Nutri-Score expert at the heart of the Nutri-Score developments from the perspective of the policy makers as well understanding the manufacturing and consumer side.”

“Dank Frans, goed om dit helder te hebben. Met dit soort cruciale info vraag ik me echt af hoe er bij ons in het verleden claims tot stand zijn gekomen.”

“Bedankt voor al je kennis en het meedenken op de structuur/architectuur van de claims. Dit brengt ons weer een stap dichter bij onze ambitie.”

“Dank voor de workshop, Je hebt een heel rustig stemgebruik en je brengt de informatie heel betrouwbaar over. Bij de vragen merkte ik dat je eerst goed luistert en analyseert. Je voelde ons probleem aan.”